Назад

Созопол е крайбрежен град с богата история и култура. Намира се на 32 км южно от Бургас и е разположен върху скалист полуостров. Край Созопол има два острова, най-големият от които е остров Свети Иван. Той е природен резерват и на него е построен фар, до който се намират останките от древен манастир. Островът е необитаем.

Смята се, че на територията на днешен Созопол още през 610 г пр. Хр. е възникнало селище, наречено Аполония в чест  на бог Аполон, което по-късно е прекръстено на Созопол (след приемането на Християнството). В старата част на града са запазени останки от крепостната стена, черкви и параклиси. Любопитно да се отбележи е, че по време на турското робство на българите не е било позволено да строят свои черкви, а само параклиси,  които да не са  по-високи от турчин, възседнал кон. Също така Созопол е градът, който най-късно пада под османско владичество – чак през 1453.

 

В старата част на града са запазени автентични стари къщи, някои от които са обявени за паметници на културата. Те заедно с каменните тесни улици създават една неповторима атмосфера. Там се намира и пристанището.

Всяка година през месец септември в Созопол се провеждат празниците на изкуствата Аполония, които привличат много посетители.